online

nulla dies sine XVL lineae




29.01.2008., utorak

Slučaj nanbudo i SOA


Strašna je u nas isprepletenost politike, medija, tajnih službi, mafije. Evo vam najnoviji primjer tek sada podignute optužnice protiv Srećka Ferenčaka i Petra Turkovića u aferi nanbudo.

Kada smo se Ladislav Tomičić iz Novog lista i ja dotakli ove afere pišući o prekoveznim zapošljavanjima u SOA-i (Karamarko je zaposlio tajnika Hrvatskog nanbudo instituta Zijada Mahmuljina), specijalni odjel SOA-e za praćenje napisa na 45 lines krenuo je u protuofanzivu s diskreditiranjem Tomičića i mene.

Zato bi, u novim okolnostima, opet bilo zanimljivo vidjeti kako se taj specijalna bitka SOA-e odvijala na ovome blogu:


Karamarko ne bere brigu


Iz jučerašnjeg Novog lista stiže potvrda da je u SOA-i zaposlen Zijad Mahmuljin, tajnik nanbudo instituta. Vidi aferu: Mahmuljin, Turković, Ferenčak. Riječki dnevnik dodaje da je šef riječke SOA-e Nikola Mandekić prisilio deset djelatnika da potpišu zahtjeve za umirovljenje bez datuma. Više u tekstu Ladislava Tomičića:

U SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNOJ AGENCIJI I DALJE ZAPOŠLJAVAJU BEZ NATJEČAJA

Iz nanbudo instituta do SOA-e preko veze

U zagrebačkoj agenciji zaposlen je Zijad Mahmuljin, tajnik nanbudo instituta, čiji je dugogodišnji član šef »službe« Tomislav Karamarko

ZAGREB – Izvori našeg lista unutar Sigurnosno-obavještajne agencije potvrdili su informaciju da je ravnatelj »službe« Tomislav Karamarko u obavještajne redove primio Zijada Mahmuljina, tajnika Hrvatskoga nanbudo instituta. Tajnik nanbudo instituta Mahmuljin, tvrde naši izvori, zaposlen je u zagrebačkoj centrali agencije, gdje je, ističu, na raspolaganje dobio i vlastiti ured. Kako doznajemo, Mahmuljin je zaposlen bez natječaja, što u slučaju SOA-e nije ništa čudno, niti neobično, iako je ravnatelj službe Karamarko pri preuzimanju funkcije najavljivao da će zapošljavati vrhunski obučene i stručne ljude, i to putem natječaja.
Međutim, činjenica da je ravnatelj službe Karamarko dugogodišnji član nanbudo instituta, gdje su spomenutu borilačku vještinu trenirali i predsjednik Stjepan Mesić, visoki HNS-ov dužnosnik Srećko Ferenčak te za ovu priču bitan faktor Petar Turković, govori da se i u ovom slučaju može opravdano sumnjati na zapošljavanje preko veze.

Iako naši izvori tvrde da je Mahmuljin u sustavu naveden kao zaposlenik SOA-e, sam tajnik nanbudo instituta prije nekoliko tjedana ustvrdio je da u agenciji nije zaposlen te naveo da su postojali »nekakvi planovi da trenira pripadnike SOA-e« borilačku vještinu u kojoj je nositelj crnog pojasa. Našim izvorima nije poznato kako je novopečeni zaposlenik službe prošao sigurnosnu provjeru, što je uistinu intrigantno kad je poznato da se radi o jednom od sudionika, odnosno sudionika »afere nanbudo«, u kojoj su se HNS-ov Srećko Ferenčak i Petar Turković uz pomoć nanbudo instituta za 830 tisuća kuna dokopali gradskog zemljišta, koje su kasnije prodali Konzumu za više od 10 milijuna kuna.

U isto vrijeme, zaposlenici riječkoga odjela žive u neizvjesnosti jer njihov je šef Nikola Mandekić primorao desetak zaposlenika da potpišu zahtjeve za umirovljenjem bez datuma. S druge strane, Mandekić je u riječkoj podružnici, prije Karamarkovog imenovanja, zaposlio svoju sestru, profesoricu hrvatskoga jezika Metku Vešligaj. Zaposlenici koji su potpisali još uvijek neaktivirane zahtjeve za odlazak u mirovinu internoj kontroli ispričali su što su morali potpisati. Međutim, doznajemo, kontrolore njihovi problemi nisu zanimali. Prema našim informacijama, interne kontrole u SOA-i u posljednje vrijeme su zaokupljenje otkrivanjem novinarskih izvora, zbog čega je nekoliko zaposlenika bilo testirano i na poligrafu, a to ispitivanje je, tvrde izvori, vodio stručni suradnik Romeo Vrečko.

L. TOMIČIĆ, Novi list, 23. 05. 2007.



- 07:30 - Komentari (13) Isprintaj #

# Namjerio se ludjak na ludjaka i sinergijski ucinak evidentan. Svakako mislim pri tom na cudnu simbiozu peratovic-tomicic (n list). Momci odlucili razotkriti tajne sluzbe i sprijeciti strasnog karamarka (samo ne znamo u cemu). Pritom se koriste vec iskusane metode - rekla kazala, cini mi se, moglo bi biti itd itd. Ima tu ponesto napabirceno dosaptavanja iz same sluzbe, ponekog kivnog ili otpalog turekovca ili slicnog govna. Taj Tomicic se odlucio pozabaviti mahmuljinom iako bas i nije siguran radili taj covjek u soa-i. A ako i radi, vrli tomicic nema pojma sta mahmuljin tamo zapravo radi...No, mahmuljina treba sotonizirati jer je sudionik afere nanbudo. A temeljiti nas tomicic bas i nije shvatio mahmuljinovu ulogu u svemu tome. Mozda da se informira u drzavnom odvjetnistvu i isprica mahmuljinu. No, naravno, to necemo dozivjeti od prosjecnog hrvatskog piskarala, cije su karakteristike neinformiranost, nestrucnost, destruktivnost i (uglavnom) - polupismenost. Pisem ovo jer o aferi nanbudo znam gotovo sve. O sluzbama manje, ali sasvim dovoljno da vidim koliko zapravo serete o svemu tome g tomicic i peratovic. I na kraju pitanje za g tomicica - kakvu strucnu spremu imas, sta si zavrsio i koje kvalifikacije imas za bavljenje tim temama (a da ipak krenes sa trznicom i cijenama kupusa i krompira)...I konacno, majstore, malo oko zaposljavanja - kako si, dosavsi nedavno iz Bosne, dobio posao u novom listu, pored toliko diplomiranih novinara, drustvenjaka, intelektualaca koji cuce po burzama. Vjerovatno si bio najbolji na natjecaju, impresivan diplomant (kojeg sveucilista)... Slicna pitanja bi se mogla uputiti i peratovicu... I na kraju - seratori prije nego sto pocnete pisati o bilo cemu, ili kome - pogledajte se u ogledalo i naravno, informirajte. (komentator 24.05.2007. 16:45)

# bok odlican blog svaka cast. (Admin 24.05.2007. 16:51)

# Željko svaka čast, čim komentator ovoliko komentira očito si pogodio cilj. Opće je poznato kako izgleda SOA-a ( Samo Obiteljska Agencija). Trebali bi se zvati Agencija za kriminal i korupciju. (Vuk 24.05.2007. 17:14)


# E moj Vuce... Sto si ti izgovorio? Poput tvog idolcica, kojem se divis ("svaka cast i pogodio si cilj"), imponiras argumentima. Ti baratas "opcim spoznajama", pa cak i o kriminalu i korupciji. Argumenti i dokazi bi trebali biti sastavni dio nekakve ozbiljne rasprave. Ali, naravno od toga nista. Vuk sere i ocito je jedan od bacaca govana na ovom septickajama blogu. (komentator 24.05.2007. 23:39)


# Eh, Komentatore, jel to boli kad se ubode? Vidim da imaš totalnu želju postati direktor Novog lista pa onda malo provjetriti tu redakciju. Možda ti je Đuretkova misija koju obavlja inspiracija? (zamiel 25.05.2007. 12:17)

# Šef SOA-e Tomislav Karamarko ne može si oprostiti što od svih dnevnih novina ne uređuje jedino Novi list. Kad ne uspije zaustaviti kritičko pisanje novinara Novog lista o prekoveznom kadroviranju u SOA-i, onda se javljaja njegov net trabant komentator, koji će po prokušanoj udbaškoj tehnologiji proglasiti Tomičića ludim. Za Peratovića smo vam već rekli da je lud, a vidite da je i Tomičić čim se s njim slaže, to je ta komentatorova udbaška logika. Šef SOA-e koji je u stanju istraživati u Banja Luci pripadnost djedova moje supruge ovoj ili vojnoj formaciji za 2. svjetskog rata, pa me tim infomacijama dobivenim od kolega udbaša iz Republike Mrske, pokušava preko djevojke svoga kuma Vladimira Fabera, ucijeniti, daje dobar primjer svojim net trabantima kako obračunati s neposlušnim novinarima. Zato se i komentator rasistički obrušava na Tomičićevo bosansko porijeklo. A kad kaže da bi se slična pitanja mogla postaviti i meni, nisam siguran misli li na porijeklo moje supruge (izbjeglica iz Banja Luke), na činjenicu da je obitelj moje majke 1940. doselila iz Tramošnica, Bosanska Posavina, ili da su preci moga oca pred 400 godina izbjegli iz Bosne (Rama, Ripač) i naselili se u Slavoniji - Hrvatska. A kako sam ja 1991. počeo raditi kao novinar u Vjesniku, neka se raspita kod Hidajeta Bišćevića, tadašnjeg glavnog urednika (nesvršenog studenta) novina koje spominje zamiel i današnjeg glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju (RCC). (45 lines 25.05.2007. 14:09)

# Dakle, opet zamjena teza (po sistemu pravim se blesav). Dragi moj Peratovicu niti sam Karamarkov trabant (vidio ga jednom u zivo - bez razgovora) niti sam rasist. Zamisli rasisticki napadam Bosanca Tomicica braneci Bosanca Mahmuljina?! Nesto ti ne stima u tezi (zamisli jos i ovo - potjecem iz Bosne). Ja sam samo problematizirao tvoju i Tomicicevu kvalificiranost da se bavite (na javnoj sceni) odredjenim temama. Takodjer sam potencirao moralnu dimenziju citavog slucaju "peratovic-tomicic" koji uporno seru o nekakvim zaposlenjima, koristeci pri tome dvostruke kriterije. Ponavljam pitanje (bez rasistickog spominjanja Bosne) kako je Tomicic dobio posao u N listu. Kada je bio raspisan taj natjecaj, koji su bili uvjeti i koje je Tomicic imao prednosti nad drugim kandidatima... Takodjer, sasvim jednostavno, pitao sam na kojem fakultetu je diplomirao uvazeni, pretenciozni "novinar". Kako cujem, uskoro ce se i javno i formalno postaviti to pitanje.Navodno (koristim tomicic-peratovic sprancu) ce i neke druge zanimljivosti iz zivotopisa i djelovanja doticnog gospodina biti dostupne javnosti. Znas onu o "cackanju mecke"... Ali stovani seratori ja sam se htio samo referirati na "slucaj Mahmuljin", o kojem znam dosta i smete me da se izivljavate na jednom korektnom covjeku. Zasto? Sluzbe nebih komentirao...Ali rekose mi oni koji kuze vise i bolje da je projekt tomicic-peratovic spreman za septicku jamu. (komentator 25.05.2007. 20:23)

# @komentator, zato ja velim: osnujmo Zakladu 6969! Možda nam Bandić da prostor po povoljnoj cijeni. A onaj koji je postavljao "bube" po Kaptolu, sredi nam dokumentaciju ;) (45 lines 25.05.2007. 23:10)

# Ne kuzim bas sve sto si nadrobio. To su svakako duboka i slojevita znacenja (kao i ostalo iz tvoje male radione) koja razumije jedino dipl novinar sa misijom - tomicic i slicni. No ne vidim zasto brines za cijenu prostora kad to mozes lako rijesiti - drukaj i cinkaj za ove kao sto si to radio za tureka i primao mjesecni honorar. Uzgred zeljko, koji si ono ti fakultet zavrsio? (komentator 25.05.2007. 23:42)

# @komentator, vidim da ne možeš zaspati. A i furaš kabelski internet. Dobit će tvoj ISP Dcm D.o.o. - Zagreb sudski nalog da ti se otkrije identitet zbog klevete, pa ti kleveći u zaštitu Tomice Karamarka koliko te volja. Usosio si frenda, hehe. (45 lines 26.05.2007. 00:30)

# E, kometator, jebga, prošle je vrijeme kada su neki slojevi mogli bančiti po svim medijima ove države. Koliko sam upućen već par godina, Novi list je privatna tvrtka, koja može zapošljavati svakog koga želi bez bilo kakva natječaja. Koliko čujem, imaju oni nekoliko "Bosančina" i čak su jako zadovoljni njihovim radom. A nekima ni svi fakulteti ovog svijeta ne mogu dati pamet. (zamiel 26.05.2007. 13:29)

# 1. Zamiele u pravu si. Nekima ni svi fakulteti ovog svijeta ne mogu dati pamet...Povlacim se iz nemoguce misije - istage sta su zvrsila spomenuta gospoda, jer im doista nista ne moze pomoci. 2. ZP spominjes sudske naloge, klevete i sl...Odlicna ideja. Bit ce to prilika da se nesto papirnato i vrlo konkretno dokumentira. Laku noc. (komentator 27.05.2007. 01:29)

# @komentator, mijenjaj ti kompove. Svaki IP s kojeg si se javio je memoriran. Nisi ni svjestan koga si sve (sebi bliskog) ugrozio klevetanjem po 45 lines. Prijeti ti Karamarkovim papirima koliko te volja. Taj smo film na ovome blogu već gledali. Još traje sudski proces povodom moje tužbe protiv POA-e/SOA-e (RH), pa se možeš pojaviti i tamo. A obzirom da su mi se neki članovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog Sabora sami ponudili da svjedoče, sve si razmišljam da pozovem Srećka Ferenčaka. Imao bi on puno toga zanimljivog ispričati na zadanu temu. Toliko za sada. (45 lines 27.05.2007. 10:44)


Pozivam DORH da si isprinta ovaj post ako im ga ranije nije dostavio "komentator"!

- 11:15 - Komentari (1) Isprintaj #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Siječanj 2012 (1)
Svibanj 2010 (1)
Svibanj 2008 (16)
Travanj 2008 (19)
Ožujak 2008 (11)
Veljača 2008 (22)
Siječanj 2008 (22)
Prosinac 2007 (15)
Studeni 2007 (16)
Listopad 2007 (19)
Rujan 2007 (14)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (14)
Lipanj 2007 (24)
Svibanj 2007 (17)
Travanj 2007 (33)
Ožujak 2007 (37)
Veljača 2007 (32)
Siječanj 2007 (29)
Prosinac 2006 (26)
Studeni 2006 (34)
Listopad 2006 (31)
Rujan 2006 (29)
Kolovoz 2006 (25)
Srpanj 2006 (17)
Lipanj 2006 (18)
Svibanj 2006 (24)
Travanj 2006 (28)
Ožujak 2006 (34)
Veljača 2006 (35)
Siječanj 2006 (42)
Prosinac 2005 (26)
Studeni 2005 (33)
Listopad 2005 (33)
Rujan 2005 (31)
Kolovoz 2005 (18)
Srpanj 2005 (24)
Lipanj 2005 (34)
Svibanj 2005 (32)
Travanj 2005 (45)
Ožujak 2005 (15)



45 lines © 2005, Zeljko Peratovic